Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

"Απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας του οφειλέτη" του δικηγορου Θεσσαλονικης Γεωργίου Γκαντή

Με τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη - νόμος 3869/2010) μπορεί
κάποιο υπερχρεωμένο πρόσωπο να καταβάλει μικρό μόνο μέρος οφειλών του καθώς και να πετύχει την οριστική απαλλαγή των υπολοίπων χρεών. Ευνοημένοι είναι κυρίως οι οφειλέτες, που δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία, εκτός από την πρώτη κατοικία, και διαθέτουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

Επίσης, παρέχεται μεγαλύτερη προστασία σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή τελούν σε χρόνια ανεργία ή έχουν ανεπαρκές εισόδημα για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών ή και ακόμη άλλους λόγους ίδιας βαρύτητας. Συνεπώς μπορεί να ζητηθεί και να αποφασιστεί από το δικαστήριο ακόμη και μηδενική καταβολή καθώς και πλήρης απαλλαγή από τα χρέη.

Περαιτέρω, ο νόμος Κατσέλη ορίζει την απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, εφόσον όμως η αξία της δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησής της προσαυξημένη κατά 50%. Για παράδειγμα, το αφορολόγητο όριο για έναν άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Ακόμη έχουν απαγορευτεί έως τις 31/12/2011 οι πλειστηριασμοί για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου